Ortheses

Siliconen hulpmiddellen

Met siliconenmateriaal kan een hulpmiddel op maat gemaakt worden, welke gedragen wordt tussen één of meerdere tenen. Deze individueel gemaakte siliconenorthese kan zorgen voor drukontlasting, drukverdeling, bescherming en/ of het voorkomen van een klacht. Daarnaast kan het bijdragen aan een milde correctie, bijvoorbeeld het corrigeren van scheefstand van een teen. Afhankelijk van de functie, en het gebruik kan een siliconenorthese enkele maanden tot een jaar gebruikt worden.

Een langdurige bescherming of drukontlasting kan nodig zijn bij een weke likdoorn tussen de tenen, likdoornvorming op de tenen, drukontlasting bij hamer- of klauwteen, maar ook bij bescherming van de knok bij een hallux valgus/scheve grote teen.

Adviezen voor thuis

  • Niet gebruiken bij ontstekingen op de plaats waar de orthese druk geeft of in de buurt komen van allergieën, niet intacte huid, ernstige zweetvoeten (hyperhidrosis), schimmelinfectie (dermatomycose) en/ of door risicopatiënten (diabetici) met vaatproblemen en/of neuropathie.
  • Plaats en verwijder de siliconenorthese voorzichtig zonder te trekken met beide handen om scheuren te voorkomen.
  • Draag de siliconenorthese in een dichte schoen en met sokken. Draag schoenen van voldoende lengte, breedte en hoogte. De siliconenorthese mag geen pijn doen of irriteren. Neem contact op als dit het geval is.
  • Draag de orthese niet tijdens het slapen.
  • Was de siliconenorthese dagelijks af met milde of handzeep zeep. Daarna afspoelen met water, afdrogen en eventueel inwrijven met talkpoeder.
  • Controleer de orthese regelmatig op beschadigingen en scheurtjes.
  • De orthese koel bewaren en nooit op een warmtebron leggen of in de zon. Door de warmte gaat de orthese vervormen.
  • Controleer dagelijks uw voeten op de locatie van de siliconenorthese op irritaties, blaarvorming of roodheid. Laat iemand anders controleren als u een verminderd gevoel of geen gevoel in uw voeten heeft.
  • Vergeet de controle afspraak bij uw behandelaar niet.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.