Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Sija

“Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

Sportsteunzolen

Zo comfortabel mogelijk sporten

Of je nu een recreatief sport of een topsporter bent: we willen allemaal op een zo comfortabel mogelijke manier onze sport beoefenen. Wanneer we sporten wordt er heel wat van ons lichaam verwacht. De belasting van onze spieren en gewrichten is tijdens het sporten veel hoger.

Als gevolg van een verkeerde belasting van die spieren en gewrichten ontstaan blessures. Blessures kunnen allerlei vormen aannemen, denk maar aan overbelasting of een eventuele spierscheur. Of je nu thuis aan het sporten bent of in clubverband, iedereen loopt kans op blessures. Blessures die vaak te wijten zijn aan een verkeerde voetstand. Laat dat nou precies hetgeen zijn dat we met een (sport)steunzool kunnen voorkomen. Beter voorkomen dan genezen, toch?

In dit artikel

In dit blogartikel wordt het belang van een geschikte sportzool uitgelicht. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Verschil tussen sportzool en alledaagse zool

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de podoloog iedere patiënt als uniek beschouwt. Wij kunnen kiezen uit verschillende materialen met allemaal verschillende hardheden. Bij onze keuze wordt vooral rekening gehouden met het gewicht, dagdagelijkse activiteiten, onderliggende aandoeningen, type (werk-)schoen, etc.

Bij een alledaagse zool gaan we zorgen voor een stevige ondersteuning, waarbij we de voet echt gaan corrigeren en sturen. Bij een sportzool zorgen we voor meer comfort en demping mits de juiste sturing uiteraard.

Wanneer zijn sportzolen nodig?

Sporten heeft een grotere belasting op spieren en gewrichten dan andere dagdagelijkse dingen. Als de belasting groter wordt dan de belastbaarheid, dan gaat het lichaam protesteren/compenseren. Dat compenseren gebeurt vaak niet alleen. Het lichaam gaat andere spieren gaan aanspreken of gaat in andere gewrichten meer beweging verwachten dan normaal. Dit wijkt af van de “normale” beweging van het gewricht en kan op zijn beurt klachten gaan geven. Bij deze gewrichten wordt de belasting groter dan de belastbaarheid, wat op zijn beurt klachten gaat geven.

Verschillende steunzolen voor verschillende sporten

Het is van groot belang voor de (sport-)podoloog om een duidelijk inzicht te hebben in de verschillende sporten. Denk maar aan het verschil in bewegingen tussen hardlopen en voetballen. Sporten zoals lopen en wandelen worden “lineaire sporten” genoemd. Bij deze sporten wordt er op herhaaldelijke wijze gezorgd voor dezelfde belasting en beweging. “Niet-lineaire sporten” zijn sporten zoals voetbal, basketbal en volleybal: sporten waarbij er specifieke bewegingen nodig zijn. Denk maar aan het verschil tussen een opslag in volleybal en een tackle in het voetbal.

Deze verschillen zorgen er ook voor dat de voeten anders belast worden bij sport-specifieke bewegingen. Deze verschillende bewegingen zorgen voor een verschillende belasting van de voet en dienen allemaal meegenomen te worden in het behandelplan van de podoloog. Je kan dus wel zeggen dat iedere zool en sportzool patiënt-specifiek is.

Tips voor een sportschoen

Iedere sport heeft, zoals eerder vermeld, zijn eigen karakteristieken qua beweging. Een voetbalschoen ziet er anders uit dan een basketbalschoen, maar in het algemeen moeten sportschoenen voldoen aan onderstaande zaken:

  • Goede aansluiting om de voet, met name bij de hiel en op de wreef. De voet mag niet schuiven/slippen in de schoen.
  • Een goede demping om sprongkracht op te vangen.
  • Een zool met het juiste zoolprofiel dat de beweging ondersteunt. Het zoolprofiel van een zaalschoen is anders dan dat van bijvoorbeeld een hardloopschoen.
  • Voldoende ruimte voor de tenen om te kunnen bewegen. De schoen mag niet knellen of de tenen tegen elkaar aan drukken. Dit belemmert een goede doorbloeding van de voeten tijdens het sporten.
  • De kleur van de schoen is volledig vrij te kiezen ;-)

Vind een praktijk

Bent u benieuwd welke sportzolen voor u geschikt zijn? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.